Colorectal Cancer או סרטן המעי הגס, היא מחלה בה ניתן למצוא גידולים סרטניים במעי הגס, ברקטום, או בתוספתן. בתחום הסרטן מדובר במחלה השלישית בשכיחותה בעולם ולא פשוטה לטיפול. עם זאת, כשאיתור סרטן המעי הגס נעשה מוקדם, סיכויי ההחלמה טובים מאוד. ויותר מזה, אורח חיים בריא ימנע סטן המעי הגס.
הרופאים סבורים כי פוליפים אדנומטיים במעי הגס- שפירים, הם אלה שמתפתחים והופכים לגידול סרטני במעי. אבחון המחלה נעשה בדרך כלל על ידי קולונסקופיה- בדיקה פולשנית ובדיקת דם סמוי בצואה. הטיפולים יהיו כירורגיים או כימותרפיה ולאחרונה פיתחו תרופות יעילות המקטינות את אחוזי התמותה ומשפרים סיכויי החלמה בישראל ובעולם המערבי. ועל כך בהמשך.
סרטן המעי הגס: תסמינים
לא תמיד מרגישים סימנים, לכן ההמלצה הגורפת על ידי כל הגופים הרפואיים המוסמכים היא לבצע סקירה תקופתית ובדיקת דם סמוי בצואה. אם סרטן המעי הגס נמצא ליד החלחולת יהיו שינויים ביציאות, עצירות ושלשול, דם בצואה, מוקוס בצואה, דימום בפי הטבעת, צואה שחורה מאוד. חסימות צואה ייגרמו כאשר הגידול נמצא בחלקו השמאלי של המעי.
סימפטומים מרכזיים: ירידה במשקל, חוסר תיאבון, דימומים, ויציאות שונות. כאבי בטן הם השלב הבא.
מי נמצא בסיכון ?
קבוצת הסיכון העיקרית המועדת לחלות ב- סרטן המעי הגס היא גילאי 40-50. כשמוצאים פוליפ זה כבר מעלה חשד. פוליפים יכולים להיות שפירים תקופה ארוכה, אך יש להם נטייה להתפתח ולהפוך לגידולים ממאירים.
היסטוריה משפחתית- למי שיש היסטוריה גנטית של סרטן המעי הגס או סרטן בכלל, יש סיכוי לחלות. ישנן גם מחלות גנטיות הגורמות למחלת סרטן המעי הגס.
בנוסף, למי שיש קרוהן או קוליטיס - מחלות מעי דלקתיות או כיבים יש סיכוי גדול ללקות ב- סרטן המעי הגס.
אבחון סרטן המעי הגס
• בדיקות דם. אם יש אנמיה וגם רמות נמוכות של CEA וגם תפקודי כבד לא תקינים, יש לבדוק יותר לעומק כדי לשלול סרטן המעי הגס.
• קולונסקופיה. בדיקה פולשנית לבדיקת גידולים.
• חוקן בריום.
• MRI. בדיקה אמינה ומדויקת בו נבחן אנטומית המעי הגס והיכן נמצא הגידול.
ניתוח
הטיפול המצוי בעולם המערבי למחלת סרטן המעי הגס. כורתים את המקטע ובו הגידול. דואגים לסגור הניקוז הלימפטי ולהסיר הגידול. לעיתים עושים כימותרפיה.
מניעת סרטן המעי הגס
הכי טוב, זה להימנע מהמחלה. לאורח החיים יש משמעות קריטית לסיכויים ללקות במחלה או להימנע ממנה. בהשוואה של מקרי סרטן המעי הגס במדינות השונות נמצא כי חוסר פעילות גופנית, אכילת יתר, תזונה עשירה בבשר מעובד, מתח נפשי, יכולים להגדיל סיכוי לסרטן המעי הגס.
עם זאת, ריבוי פעילות גופנית, ואכילת פירות וירקות בשגרה מקטינה את הסיכון לסרטן, כיון שמספקים הגנה כימית עם המעי.
רפואה שלמה
אתר סרטן כתבות